برگزاری چهارمین سالگرد سرنگونی پرواز ۷۵۲ در میان جو سنگین امنیتی: «فریاد از این بیداد»

برگزاری چهارمین سالگرد سرنگونی پرواز ۷۵۲ در میان جو سنگین امنیتی: «فریاد از این بیداد»

چندرسانه ای نقض حقوق بشر

چهارمین سالگرد کشته‌شدگان سرنگونی پرواز ۷۵۲ هواپیمایی اوکراین که هدف پدافند هوایی سپاه پاسداران قرار گرفت، امروز صبح در محل سرنگونی هواپیما در شاهدشهر در نزدیکی تهران برگزار شد. در حالیکه خانواده‌ها دادخواهی را فریاد کردند، وکیل گروهی از آنها از آزادی متهم اول پرونده خبر داد.

حاضران در مراسم از تعداد زیاد ماموران امنیتی و «لباس‌شخصی» در این مراسم خبر دادند و گفتند که آنها در حال گرفتن عکس و فیلم از حاضران بودند.

گروهی از خانواده‌ها به دلیل اینکه هنوز بعد از چهار سال حقیقت روشن نشده است و آنها از روند رسیدگی به پرونده در دادگاه نظامی تهران راضی نبودند،‌ «طومار دادخواهی» را امضا کردند و شعار دادند: «فریاد، فریاد از این بیداد».

منظر ضرابی،‌ که چهار عضو خانواده خود را در سرنگونی هواپیما از دست داده،‌ بخشی از بیانیه «انجمن خانواده‌های جانباختگان پرواز پی‌اس۷۵۲» را خواند. گروهی از خانواده کشته شدگان این پرواز، این انجمن را با هدف دادخواهی تشکیل دادند.

خانم ضرابی در بخشی از سخنانش گفت: «مرا یاد آر در روزها دروغ، ماه‌ها و سال‌ها دروغ. مرا یاد آر در جنایتی که کشتار دسته‌جمعی بود و به دست حکومت جمهوری اسلامی رقم خورد.»

خانم ضرابی،‌ دخترو پسرش سهند و الوند صادقی و عروسش نگاره برقه‌ای و نوه اش سوفی امامی را در جریان سرنگونی پرواز اوکراین از دست داده است و از جمله مادران دادخواهی است که طی چهار سال گذشته خواهان روشن شدن دلیل شلیک به هواپیمای ۷۵۲ بوده اما جوابی نگرفته است.

توران شمس‌الهی،‌ مادر حامد اسماعیلیون که قصد داشته برای شرکت در مراسم عروس و دخترش به کانادا سفر کند در سخنانی از «ممنوع الخروج شدن» خودش خبر داد.

حامد اسماعیلیون همسرش پریسا اقبالیان و دختر خردسالش، ری‌را، را در جریان سرنگونی هواپیمای اوکراینی از دست داده است.

خانم شمس‌اللهی که عروس و نوه‌اش را از دست داده با اشاره به ممنوع الخروج شدن خود گفت که به کسی التماس نخواهد کرد و افزود: «کسی که چیزی برای از دست دادن ندارد، از مرگ و شکنجه و ممنوعیت نمی‌ترسد.»

او مسئولان جمهوری اسلامی ایران را خطاب قرار داد و گفت: «این شما هستید که باید از ما بترسید. من تا آخرین نفس،‌ در کنار پسرم، همسرم و در کنار خانواده بزرگ پروازپی‌اس ۷۵۲ برای احقاق حق و رسیدن به عدالت خواهیم جنگید.»

خانم شمس‌اللهی،‌ سخنانش را با این جمله به پایان رساند: «ما قاتلین و آمرین این جنایت را نه فراموش می‌کنیم و نه می‌بخشیم.» و جمعیت حاضر همراه او شعار دادند: «نه فراموش می‌کنیم و نه می‌بخشیم.»

جمشید رحمانی‌فر، که دخترش نسیم رحمانی‌فر را از دست داده در سخنانی به تغییر محل سرنگونی اشاره کرد اما گفت که هر چه نگاه می‌کند فقط «آتش و خاکستر و خون» می‌بیند.

او گفت که چهار سال پیش در چنین روزی، در این نقطه فضایی ایجاد شد که تاریخ از یاد نخواهد برد: «چهار سال پیش در چنین ساعتی عزیزان ما تکه تکه شده بودند و در حالیکه داشتند تکه‌هایشان را از دیوارها جمع می‌کردند،‌ اموالشان را به سرقت می‌بردند.»

زهرا مجد و محسن اسدی لاری،‌ هم که محمدحسین و زینب فرزندانشان را در این پرواز از دست دادند، از لغو مراسم سالگرد آنها در امام زاده صالح تجریش به دلیل برخی «محدودیت‌ها» خبر دادند و در بیانیه ای گفتند که در حالیکه به خانواده جان باختگان اعتراضات پارسال در ایران اجازه برگزاری مراسم سوگواری و سالگرد داده نمی‌شود و مراسم آنها لغو می‌شود،‌ آنها چگونه می‌توانند برای برگزاری سالگرد عزیزانشان اقدام کنند.

همزمان دیشب هم در تورنتو خانواده‌های قربانیان و بعضی از ایرانی‌های ساکن این شهر با حضور بر مزار کشته شدگان، یاد آنها را گرامی داشتند.

در لندن، پاریس، سیدنی و برخی دیگر شهرهای جهان هم مراسمی برگزار شده و بسیاری در شبکه‌های اجتماعی با پیام «من هم شمعی روشن خواهم کرد» عکس‌ها و پیام‌های خود را به این مناسبت منتشر کردند.

۱۸ دی ۱۳۹۸ سپاه پاسداران هواپیمای اوکراینی را دقایقی پس از برخاستن از فرودگاه بین‌المللی امام با شلیک دو موشک سرنگون کرد و ۱۷۶ سرنشین پرواز و یک نوزاد متولد نشده،‌ کشته شدند. مقام‌های ایران بعد از سه روز انکار و پنهان‌کاری اذعان کردند که این هواپیما با آتش سپاه پاسداران «به اشتباه» سرنگون شده است.

منظر ضرابی

منبع تصویر،@PS752JUSTICE

توضیح تصویر،منظر ضرابی،‌ چهار عضو خانواده خود را از دست داده است، او از جمله مادران دادخواه است که در مراسم امروز پیام گروهی از خانواده‌های جان‌باختگان پرواز پی‌اس ۷۵۲ را خواند

وکیل تعدادی از خانواده‌های قربانیان هواپیمای اوکراینی: متهم ردیف اول پرونده آزاد شده است

محمود علیزاده طباطبایی، وکیل تعدادی از خانواده‌های قربانیان هواپیمای اوکراینی، در چهارمین سالگرد سرنگون کردن این هواپیما به دست پدافند سپاه پاسداران گفته است که «متهم ردیف اول بیش از نیمی از محکومیتش را گذرانده و چون حکم قطعی نشده بود، با قرار آزاد شد.»

آقای طباطبایی در گفت‌وگو با سایت دیده‌بان ایران گفت: «تنها یکی از متهمان در بازداشت بود که او هم آزاد شده است» و «بقیه متهمان هم حکم‌شان قطعی نشده است تا بازداشت شوند.»

پس از برگزاری ۲۰ جلسه دادگاه، حکم بدوی آن در اواخر فروردین امسال صادر شد که براساس آن «متهم ردیف اول پرونده به عنوان فرمانده سامانه دفاعی تور ام یک به ۱۳ سال حبس و پرداخت دیه و ۹ متهم دیگر به یک تا سه سال حبس محکوم شدند».

آن زمان رسانه‌های داخلی ایران گزارش دادند که «در مورد متهم ردیف اول (فرمانده سامانه دفاعی تور ام یک) ۱۳ سال حبس تعزیری است که اشد مجازات (۱۰ سال حبس) با احتساب ایام بازداشت قبلی قابل اجرا خواهد بود».

آقای علیزاده طباطبائی می‌گوید که همان زمان اعتراض خود را به این حکم ثبت کرده «ضمن اینکه شکایت موکلینش از افراد دیگری بوده است.»

بهمن ماه پارسال جمعی از خانواده‌ها با «نمایشی خواندن دادگاه» شکایت خود را از پس گرفتند و گفتند که این دادگاه «تحقیر حقیقت» است. خانواده ها خواهان محاکمه آمرین و روشن شدن حقیقت هستند.

«فشار فزاینده» حکومت بر خانواده جان‌باختگان در سراسر جهان به ویژه در ایران

پوستر

منبع تصویر،@NAVAZ27

توضیح تصویر،نواز ابراهیم که خواهر و همسر خواهرش را از دست داده می‌گوید که «ماموران رژیم» پوستر یادمان عزیزانشان از مقابل خانه پدری اش در تهران «دزدیدند.»

«انجمن خانواده‌های جانباختگان پرواز پی‌اس۷۵۲» در بیانیه ای که دراکانت این گروه در شبکه ایکس (توییتر سابق) منتشر شده، با قدردانی از چهار دولت کانادا، بریتانیا، اوکراین و سوئد به دلیل ارجاع این پرونده به دادگاه بین المللی دادگستری، در لاهه هلند می‌گوید که اکتبر آینده مدارک چهار دولت در لاهه ثبت می‌شود و پس از آن نوبت جمهوری اسلامی است تا مستندات خود را به لاهه ارائه دهد.

این انجمن با اشاره به «فشارفزاینده‌ی» جمهوری اسلامی ایران بر خانواده‌های جان باختگان در هر جای جهان به ویژه در ایران خواستار «بررسی ویژه‌ی پرونده در دادگاه لاهه با توجه به رفتار جمهوری اسلامی با خانواده‌ها،‌ باز شدن پرونده‌ جنایی در کانادا توسط پلیس فدرال،‌ و قرار دادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در لیست گروه‌های تروریستی» شد.

نواز ابراهیم که خواهر و همسر خواهرش،‌ نیلوفر ابراهیم و سعید طهماسبی را سه هفته پی از جشن عروسیشان در این پرواز از دست داده است و رئیس انجمن خانواده جان باختگان پرواز پی اس ۷۵۲ است می‌گوید که پوستر یادمان عزیزانشان از مقابل خانه پدری اش در تهران «دزدیده شده است».

او نیروهای وابسته به حکومت جمهوری اسلامی را عامل این اقدام می‌داند و نوشته که «موارد آزار و اذیت خانواده ها در ایران و کانادا به خصوص در ماه های اخیر زیاد شده است.»

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها