وزیران خارجه آمریکا و هشت کشور متحد آن ضمن حمایت از معترضان ایرانی، خواستار توجه جامعه جهانی به سرکوب خشونتآمیز زنان و دختران معترض در این کشور شدهاند.
وزیران امور خارجه ایالات متحده، کانادا، بریتانیا، ایسلند، شیلی، نیوزیلند، کره جنوبی، سوئد و استرالیا با صدور بیانیهای، از جامعه جهانی خواستهاند که به همراه شرکتهای فناوری برای دسترسی زنان و دخترهای ایرانی به تبادل آزاد اطلاعات در اینترنت کمک کنند.
این بیانیه در چهارچوب ساز و کار «مشارکت جهانی برای اقدام علیه آزار آنلاین مبتنی بر جنسیت» صادر شده است.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا با انتشار این بیانیه در توییتر نوشته است: «زنان و دختران ایرانی با شجاعت پرچمدار اعتراضها هستند در حالی که مقامهای ایرانی با کاربرد خشونت جنسیتی مبتنی بر فناوری برای تهدید و ساکت کردن آنها اقدام میکنند.»
او خواستار توقف کاربرد فناوری برای سرکوب زنان و دختران معترض در ایران شده است.
اعتراضات در ایران که در پایان هفته دوازدهم خود قرار دارد از سوی مقام های حکومت از جمله آیت الله علی خامنهای رهبر ۸۳ ساله، به رسمیت شناخته نمیشود و حکومت از آن با عنوان «اغتشاش» یاد و به طور خشن و گسترده معترضان را سرکوب می کند.
دور جدید و جاری اعتراضات در ایران که با ابتکار زنان از اواخر شهریور آغاز شد ابتدا در اعتراض به مرگ مهسا امینی شهروند ۲۲ ساله در زمان بازداشت توسط گشت ارشاد، شکل گرفت.
زنان معترض ایرانی خواهان حذف حجاب اجباریاند و شعار «زن، زندگی، آزادی» سر میدهند.
اعتراضات در ابتدا از شهر سقر محل زندگی و دفن مهسا امینی و سپس سنندج دیگر شهر استان کردستان آغاز شد و به سرعت به سراسر ایران رسید.این اعتراضات سپس از سوی ایرانیان مهاجر در شهرهای مختلفی پیگیری شد و ابعاد بینالمللی هم یافت.
حمایت خواهر آیت الله خامنه ای از اعتراضات: برادرم صدای مردم ایران را نمیشنود
امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه، تحولات مرتبط با این اعتراضات را «انقلاب» خوانده است.
بدری خامنه ای، خواهر رهبر جمهوری اسلامی ایران هم از اعتراضات حمایت کرده و در بیانیه ای گفته «برادرم صدای مردم ایران را نمیشنود و به نادرستی صدای مزدوران و جیره خوارانش را صدای مردم ایران میشمارد و آنچه برازنده خودش میباشد را به مردم غیور و ستمدیده ایران اطلاق میکند».
نهادهای حقوق بشری می گویند از زمان آغاز اعتراضات بیش از ۱۵ هزار نفر بازداشت شده اند که شمار گستردهای از آنها زنان و دختران معترض هستند.
مجله تایم با اعلام زنان ایران به عنوان قهرمان سال ۲۰۲۲ که آخرین روزهای آن در حال سپری شدن است، نوشته آنچه اکنون در ایران رخ میدهد با گذشته متفاوت است.
هفتهنامه تایم میگوید «امروز مطالبات تمام کسانی که خواهان تغییر هستند به نمایش درآمده و در فریادهای ‘زن، زندگی، آزادی’ تجلی یافته است».
سازمان حقوق بشر ایران میگوید آمار کشتهشدگان اعتراضات سراسری جاری تاکنون دست کم ۴۵۸ نفر است و ۶۳ کودک و ۲۹ زن در میان کشتهشدگان اعتراضات هستند. بنا به اعلام این سازمان، که در اسلو پایتخت نروژ مستقر است، حداقل ۱۱ نفر از معترضان هم به اعدام محکوم شدهاند.
حکم اعدام یکی از معترضان دستگیر شده به نام محسن شکاری اخیرا به اجرا درآمده است.
شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد طی قطعنامه ای یک هیات حقیقت یاب مستقل بین المللی درباره ایران تاسیس کرده و به آن ماموریت داده موارد نقض فاحش حقوق بشر از سوی مقام ها و ماموران جمهوری اسلامی را جمع آوری کند.
کشتن معترضان مسالمت جو از جمله کودکان توسط ماموران مسلح جمهوری اسلامی، دستگیری های گسترده خودسرانه و گزارش ها از تجاوز و آزار جنسی زنان در بازداشتگاه ها، از جمله مواردی است که این هیات درباره آن تحقیق خواهد کرد.
مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان میگوید بر اساس اخبار و روایت برخی از محبوسین به برخی از زندانیان زن «تعرض» صورت گرفته است.
جمهوری اسلامی ایران تجاوز و آزار جنسی زنان در بازداشتگاه ها را رد کرده اما گفته است که با هیات حقیقت یاب بینالمللی هم همکاری نخواهد کرد.
روزنامه گاردین چاپ لندن به تازگی بر اساس مصاحبه با پزشکان در شهرهای مختلف ایران در گزارشی گفته است که نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران زنان را در تجمعات اعتراضی با شلیک گلوله به صورت، پستانها و اندام جنسی هدف قرار می دهند.
با سرکوب شدید اعتراضات، خواسته ها معترضان از لغو حجاب اجباری فراتر رفته و معترضان علیه حکومت و آیتالله خامنهای شعار میدهند و در دیوار نویسیها و شعارهای شبانه خود خواستار پایان حکومت جمهوری اسلامی هستند.