ازسرگیری مسموم‌سازی‌های زنجیره‌ای در ایران با آغاز کار مدرسه‌ها بعد از تعطیلات

ازسرگیری مسموم‌سازی‌های زنجیره‌ای در ایران با آغاز کار مدرسه‌ها بعد از تعطیلات

نقض حقوق بشر حقوق بشر در ایران
دبیرستان دخترانه مهدی در پیرانشهر

سه روز پس از بازگشایی مدرسه‌ها در ایران بعد از تعطیلات نوروزی، در چند مدرسه در شهرهای مختلف دانش‌آموزان دختر دچار مسمومیت شده‌اند.

رسانه‌های ایران به نقل از صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران از «بدحال شدن» ۷ دانش آموز دختر در یکی از مدرسه‌های قم خبر داده‌اند.

امروز ۱۶ فروردین تصاویری هم از مسمومیت دانش‌آموزان مدرسه دخترانه مهدی در پیران‌شهر در غرب ایران منتشر شده است.

همچنین یک ویدئو در کانال تلگرامی «اعتراض بازار» منتشر شده که نشان می‌دهد شماری از دانش‌آموزان مدرسه دخترانه «استقلال» در کوهنجان سروستان در استان فارس هم روز چهارشنبه «با وضعیت جسمی وخیم» به بیمارستان شهدای این شهر منتقل شده‌اند.

پیش‌تر این مسمومیت‌ها واکنش جهانی را هم برانگیخته بود و از جمله آمریکا و پارلمان اروپا، نمایندگان مجلس اعیان بریتانیا و همین‌طور شماری از چهره‌های سیاسی و فرهنگی در خارج از ایران درباره این زنجیره وقایع ابراز نگرانی کرده بودند.

نخستین موارد مسمومیت همراه با اطلاعات پراکنده از اظهارات دانش‌آموزان در مورد احتمال استفاده از گازهای سمی در اواخر پاییز از شهر مذهبی قم گزارش شد اما در هفته‌های گذشته به طور گسترده در شهرهای متعددی مشاهده شده است.

مقامات حکومتی در ابتدا وقوع چنین حوادثی را انکار کردند و سپس آن را به اضطراب روحی دختران نسبت دادند اما پیش از تعطیلات نوروز، علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، گفت اگر چنین اقداماتی صورت گرفته باشد، عاملان آن باید پیدا و شدیدا مجازات شوند.

مقام های دولتی می‌گویند چند نفر در ارتباط با این مسمومیت‌ها شناسایی شدند اما توضیحات دقیق‌تری درباره آن نداده‌اند.

شهروندان زیادی در اظهارنظرهایشان در فضاهای اینترنتی که آزادی عمل بیشتری در مقایسه با رسانه‌های مجوزدار در ایران دارند، این مسموم‌سازی‌ها را کار عوامل حکومت یا افراد حامی آن تلقی کرده‌اند.

برخی کنش‌گران حکومت ایران را به سازمان‌دادن این مسمومیت‌ها یا دست‌کم چشم‌پوشاندن به عوامل آنان در انتقام از شرکت گسترده دانش‌آموزان دختر در تظاهرات ضدحکومتی شش ماه اخیر پس از کشته‌شدن مهسا امینی متهم کرده‌اند.

حکومت ایران در عین حال اطلاع‌رسانی درباره مسمومیت‌ها را محدود کرده است.

مقام‌های جمهوری اسلامی در این مدت منتقدان و رسانه‌ها را به جوسازی متهم کرده‌ و در داخل ایران نیز تاکنون دست‌کم یک روزنامه‌نگار پی‌گیر در این باره، علی پورطباطبایی، بازداشت شده و چند رسانه‌ و چند فرد هم تحت پی‌گرد قضایی قرار گرفته‌اند.

پیش‌تر ۲۰ وکیل و حقوقدان ایرانی در نامه‌ای به چهار مرجع بین‌المللی خواستار تشکیل کمیته‌ مستقل و مشترک برای تحقیق و اقدام فوری درباره مسمومیت زنجیره‌ای دختران دانش‌آموز در ایران شده بودند.

پس از نزدیک به چهار ماه که از مساله مسمومیت زنجیره‌ای در مدرسه‌های اغلب دخترانه گذشته بود، وزارت بهداشت ایران در گزارش «کمیته علمی» این وزارتخانه تایید کرد که «بخشی از دانش‌آموزان با یک ماده محرک تحریک‌کننده که عمدتا استنشاقی است، مواجهه پیدا کردند.»

مسمومیت در ایران

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها