روز پنجشنبه مراسم چهلم و همچنین خاکسپاری شماری از کشته شدگان اعتراضات سراسری ایران در شهرهایی مثل سنندج، مشهد، زنجان و تبریز برگزار شد که عزاداران در آنها شعارهای ضدحکومتی سردادند.
پنجشنبه ۲۶ آبان سومین روز از سالگرد کشتار آبان ۱۳۹۸ بود که با اعتصاب و اعتراض گسترده برگزار شد.
در روز پنجشنبه جو بسیاری از شهرهای ایران ناآرام توصیف شد و از جمله گفته شد که معترضان «خانه-موزه خمینی» در شهر خمین را به آتش کشیدند و در بوکان مردم مقابل مراکز دولتی تظاهرات کردند.
با اوجگیری اعتراضات در روزهای ۲۴، ۲۵ و ۲۶ آبان به نظر میرسد سرکوب مرگبار از سوی حکومت بار دیگر شدت گرفته باشد.
روز پنجشنبه در سنندج جمعیت انبوهی در مراسم چهلم چهار نفر از کشتهشدگان در اعتراضات این شهر شرکت کردند. فرستنده ویدیویی از این مراسم گفت که مردم پس از مراسم چهلم با نیروهای امنیتی درگیر شدند.
در مشهد مراسم چهلم ابوالفضل آدینهزاده، جوان ۱۶ ساله، برگزار شد. در این مراسم زنی که به نظر می رسد مادر ابوالفصل آدینه زاده است هنگام سوگواری میگوید، «جوان ما رو کشتن، بگذار بیایند بکشند ما را.»
در سقز سوگواران بر مزار دانیال پابندی، از کشتهشدگان اعتراضات، سرود «ای شهیدان» خواندند. ۱۵۰۰ تصویر که این ویدئو را منتشر کرده در توضیح آن نوشته که دانیال ۳ بامداد پنجشنبه توسط سپاه پاسداران مخفیانه دفن شد.
همزمان در روستای درام در منطقه طارم زنجان مراسم چهلم محسن موسوی، از کشتهشدگان اعتراضات در تهران، برگزار شد. در این مراسم حاضران شعار «مرگ بر دیکتاتور» و «این گل پرپر شده، هدیه به میهن شده» سر دادند و در پایان مراسم تعدادی کبوتر را به یاد او در آسمان رها کردند. بر اساس اطلاعات منتشره در رسانهها، آقای موسوی روز ۱۶ مهر ماه در محدوده بازار تهران کشته شده است.
در تبریز هم پیکر علی عراقی، جوان ۲۲ ساله، به خاک سپرده شد.
یک منبع نزدیک به خانواده عراقی به بیبیسی گفت: «علی عراقی ساکن کانادا بوده است که در ایران زندگی می کرده است. بعد از مراسم نیروهای امنیتی به افراد شرکت کننده در ختم او حمله کردهاند و از گاز اشکآور استفاده کردهاند. مردم هم شعار مرگ بر دیکتاتور دادهاند و به خانههای اطراف پناه بردهاند. شاهدان میگویند که در جریان ضرب و شتم مردم، بین نیروهای امنیتی اختلاف افتاده بوده است و با یکدیگر درگیر شده بودند.»
در حالی که اعضای خانواده عراقی میگویند او در جریان اعتراضات کشته شده، ایرنا، خبرگزاری رسمی دولت نوشته «بر اساس گزارش اورژانس آذربایجان شرقی این جوان به نام علی عراقی شامگاه بیست و چهارم آبان بر اثر سقوط از ساختمان در تبریز جان باخته است.»
همچنین گزارش ها از ایران حاکی از کشته شدن آیلار حقی، دانشجوی پزشکی دانشگاه آزاد تبریز، در جریان اعتراضات این شهر است. خاکسپاری او قرار است صبح جمعه برگزار شود.
در قزوین هم فاطمه حیدری، خواهر جواد حیدری، از کشته شدگان اعتراضات اخیر از بازداشت برادر دیگرش محمد حیدری خبر داده است. خانم حیدری در اینستاگرام خود نوشت که دیروز، چهارشنبه: «برادرم محمد حیدری برای پیگیری پروندهای که برای من ساخته اند به بازپرسی شعبه پنج دادسرای قزوین مراجعه کرده بود بدون احضاریه، ابلاغیه و اطلاع قبلی بازداشت کردند.»
جواد حیدری در روز ۳۱ شهریور با شلیک مستقیم نیروهای امنیتی در قزوین کشته شد. از زمان کشته شدن او خواهرش فاطمه حیدری، فعالانه پیگیر کشته شدن برادرش و دادخواهی است.
این روز همچنین شاهد مراسم یادبود جان باختگان کشتار آبان ۹۸ و برخورد نیروهای حکومتی با خانواده های آنها بود.
پایان پست Instagram, 2
از جمله ویدیویی از مراسم سومین سالگرد رضا معظمی گودرزی، از کشتهشدگان آن سال در شبکههای اجتماعی منتشر شده که شرکتکنندگان در آن شعار میدهند: «زن، زندگی، آبادی… زنده باد آزادی».
رضا معظمی گودرزی مربی اسکیت بود و ۲۶ آبان وقتی در کرج از باشگاه برمیگشت از ناحیه سر هدف قرار گرفت و در بیمارستان جان باخت.
در روستای ملاط لنگرود هم قرار بود مراسم سالگرد پژمان قلی پور از قربانیان آن سال برگزار شود، اما به گزارش ۱۵۰۰ تصویر مادر، پدر و برادر پژمان قلی پور بازداشت شدند. گزارش شده که نیروهای امنیتی راههای منتهی به مزار پژمان قلیپور در روستای ملاط لنگرود را بستند و مانع برگزاری مراسم او شدند.
۱۵۰۰ تصویر نوشت: «مادر و پدر پژمانقلیپور و برادرش پیمان بازداشت شدند. گوشیهای آنها توسط نیروهای جمهوریاسلامی ضبط شده و از طرف آنها استوری گذاشتهاند که مراسم سالگرد پژمان لغو شده است.»
۱۵۰۰ تصویر همچنین ویدیویی از مراسم چهلم احمد شکراللهی از کشتهشدگان اعتراضات اخیر در اصفهان منتشر کرده که در آن مردم شعار «زن٬ زندگی٬ آزادی» را فریاد میزنند.
پایان پست Instagram, 3
در کرج در سومین سالگرد کشته شدن پویا بختیاری، خواهر او از ممانعت از برگزاری مراسم، قطع اینترنت خط تمام اعضای خانواده و حبس خانگی خانواده خبر داد.
مونا بختیاری، خواهر پویا بختیاری از کشته شدگان در اعتراضات ۱۳۹۸ در توییتی نوشت: «از ۲۴ آبان اینترنت خط تمام اعضای خانوادمون رو قطع کردند و با تهدید و حکم جلب حبس خانگی شدیم و حتی اجازه خروج از منزل و گرفتن مراسم رو هم به ما ندادند! که البته تهدید نبود و اجرا شد!»
پویا بختیاری در جریان اعتراضهای آبان ۱۳۹۸ با شلیک گلوله ماموران در شهر کرج کشته شد. پدر و مادر او به دلیل دادخواهی و پیگیری کشته شدن پسرشان در حال حاضر در ایران زندانی هستند.
مونا بختیاری همچنین نوشت که اشکان شیرپیشه، دایی پویا بختیاری هم به همراه همسرش دو روز پیش بازداشت شدند.
ادامه تظاهرات در ده ها شهر ایران
تصاویر ویدئویی که پنجشنبه منتشر شده حاکی از تجمع های اعتراضی در نقاط مختلف ایران است. بسیاری از شهرهای ایران هم برای سومین روز پیاپی شاهد اعتصاب گسترده کسبه بود.
سنندج، ماسال، مشهد، پاوه، بابل، خمین، کرمانشاه، شوش دانیال، بیجار، آبدانان، فولادشهر و ویلاشهر اصفهان، پیرانشهر، دیواندره، خوی، بانه، مهاباد، بندر دیر، کامیاران، باغملک، نی ریز، بوکان، قروه، سقز و جاده ساوه از جمله شهرهایی هستند که گزارش می شود محل تظاهرات بوده اند.
پایان پست Instagram, 4
نقاط مختلف تهران از جمله بلوار فردوس، گیشا، سعادت آباد، شهرزیبا، شهرک اکباتان و تهرانسر و پونک هم صحنه اعتراض بود.
تصاویر منتشر شده در شبکههای اجتماعی حاکی از شعار عدهای از مسافران در ایستگاه مترو شهدا در تهران است. آنها فریاد میزنند: «هر کسی که بیطرفه، مسلما بیشرفه».
این شعارها یک روز پس از آن است که ماموران امنیتی در ایستگاه متروی تئاترشهر – در مرکز پایتخت – به معترضان حمله کردند. ویدیوی این حمله به طور گسترده در شبکههای اجتماعی منتشر شده و موجب خشم عمومی گشته است.
ویدیویی در شبکههای اجتماعی منتشر شده که گفته میشود مربوط به پنجشنبه ۲۶ آبان و شهر خمین است. این شهر پنجشنبه شاهد حضور گسترده معترضان در خیابان ها بود.
افرادی که روی ویدیوها صحبت میکنند میگویند که «خانه خمینی را آتش زدهاند».
پایان پست Instagram, 5
اشاره آنها میتواند به مجموعه بیت «خانه-موزه خمینی» در شهر خمین باشد که به محل زندگی و اقامت روحالله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی تعلق دارد که اکنون به عنوان موزه ای برای حفظ آثار او بدل شده است.
در دو ماه اخیر که اعتراضها در ایران ادامه داشته، بارها اماکنی از جمله ساختمانهای بسیج و حوزه علمیه آتش زده شده است.
اعتراضات گسترده در سنندج و تیراندازی به معترضان
فعالان حقوق بشر در این روز از اعتراضات گسترده در سنندج و تیراندازی مرگبار ماموران امنیتی به سوی معترضان خبر دادند.
گزارشها از غروب پنجشنبه در بوکان هم حاکی از درگیری و شنیده شدن صدای تیراندازی است. این شهر یک روز بسیار ناآرام را پشت سر گذاشت.
پایان پست Instagram, 6
شبکه حقوق بشر کردستان از کشته شدن حداقل چهار نفر در سقز، بوکان، سنندج و مهاباد خبر می دهد. براساس این گزارش روز پنجشنبه آزاد حسین پور در مهاباد، عبدالرحمان بختیاری در سقز، و میلاد معروفی و غفور مولودی در بوکان کشته شدند.
گزارش هایی هم از کشته شدن دو معترض در سنندج حکایت دارد.
سازمان حقوق بشری هه نگاو هم از کشته شدن دو نفر در شهر سنندج خبر داده است. این سازمان در توییتی نوشت که«امروز پنجشنبه ۲۶ آبان دو شهروند به نام های شاهو بهمنی و آرام حبیبی با شلیک مستقیم نیروهای حکومتی کشته شدند.»
این سازمان میگوید که «در جریان مقاومت مردمی در شهرهای کردستان طی ۲۴ ساعت از شامگاه سهشنبه ۲۵ آبان تا شامگاه چهارشنبه ۲۶ آبان دستکم ۹ شهروند کرد کشته شدند.»
هه نگاو نوشت: «با استناد به آمار به ثبت رسیده در مرکز آمار و اسناد سازمان حقوق بشری ههنگاو، در جریان مقاومت مردمی در شهرهای کُردستان طی ۲۴ ساعت از شامگاه سهشنبه ۲۵ آبان تا شامگاه چهارشنبه ۲۶ آبان دستکم ۹ شهروند کُرد توسط نیروهای سرکوبگر حکومتی کشته شدند.»
«کشته شدن نیروهای رسمی در سنندج و مشهد»
یک مقام امنیتی در استان کردستان ایران روز پنجشنبه گفت یک سرگرد نیروی انتظامی در جریان اعتراضات با ضربات چاقو کشته شده است.
مهدی رمضانی، معاون سیاسی و امنیتی استاندار کردستان، گفته سرگرد حسن یوسفی روز پنجشنبه «با ضربات متعدد چاقو و قمه» کشته شده است.
این مقام محلی «اشرار» را عامل قتل سرگرد یوسفی معرفی کرده است.
پایان پست Instagram, 7
از طرف دیگر در مشهد محسن داوری، فرماندار این شهر، از کشته شدن ۲ نیروی بسیج و مجروح شدن ۳ نفر از آنها در جریان اعتراضات امروز در این شهر خبر داد.
محسن داوری به خبرگزاری ایسنا گفت که این افراد در حمله گروهی با چاقو به بسیجیان که در چهارراه عامل مشهد مستقر بودند کشته و مجروح شدند.
فرماندار مشهد اسامی دو بسیجی کشته شده را «دانیال حسین زاده و حسین حسین زاده» اعلام کرده است.
بازداشت تعداد زیادی از دانشجویان دانشگاه رازی کرمانشاه
شوراهای صنفی دانشجویان ایران گفته است که «تعداد کثیری» از دانشجویان دانشگاه رازی کرمانشاه «طی روزهای ۲۴ و ۲۵ آبان توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدهاند».
این نهاد دانشجویی تعداد بازداشت شدگان را «۷۸ نفر از دانشجویان خوابگاه اشرفی» اعلام کرده است.
براساس گزارشها نیروهای امنیتی با همراهی حراست در روز ۲۴ آبان وارد خوابگاه اشرفی شده و اقدام به بازداشت دانشجویان کرده بودند.
شوراهای صنفی دانشجویان میگوید: «دانشجویان بازداشت شده را سوار خودروهای حراست کرده و پس از انتقال به جلوی دانشگاه، با بستن چشم دانشجویان، آنها را سوار بر ونهای سفید میکردند».
حمایت حزب سوسیال دموکرات آلمان از «تغییر بنیادین سیاسی در ایران»
در تحولی دیگر در این روز حزب سوسیال دموکرات آلمان، که اولاف شولتس، صدراعظم کنونی این کشور از آن به قدرت رسیده، با انتشار بیانیهای از اعتراضات جاری در ایران حمایت کرده است.
در بیانیه این حزب، که یک نسخه فارسی آن هم منتشر شده، آمده است: «حزب سوسیال دموکرات آلمان از خواست معترضان، تغییر بنیادین سیاسی در ایران، حمایت میکند. تظاهرکنندگان در ایران سمبل شرکت دموکراتیک مردم در شکلدهی کشورشان است.»
این حزب ضمن اعلام همبستگی با مردم ایران و اقلیتها، خواهان گسترش تحریمهای حقوق بشری، ایجاد صندوقی مالی برای دور زدن فیلترینگ، حمایت از جامعه مدنی ایران و همچنین توقف بازگرداندن پناهجویان به ایران از جمله مواردی است که این حزب خواهان پیگیریشان شده است.
اعتراضات سراسری در ایران از روز ۲۵ شهریور بعد از کشته شدن مهسا امینی دختر ۲۲ ساله اهل سقز در جریان بازداشت توسط گشت ارشاد شروع شد که بی وقفه ادامه داشته است.