سازمان عفو بینالملل در اعلامیهای تازه گفته است مقامات ایرانی باید فوراً به ناظران مستقل بینالمللی اجازه دسترسی بدون مانع به زندانهای ایران را بدهند، تا در مورد برخورد وحشتناک و غیرقانونی نیروهای امنیتی در زندان اوین تهران در ۱۵ اکتبر تحقیق کنند و از زندانیان در برابر قتل فراقانونی، شکنجه و سایر بدرفتاریها محافظت کنند.
عفو بینالملل تاکید کرده است: «حادثه مرگبار اخیر بار دیگر نیاز فوری برای پرداختن به جنایات انبوه مقامات ایرانی را از طریق یک مکانیسم مستقل تحقیق، گزارش و پاسخگویی برجسته میکند.»
شنبهشب (۱۵ اکتبر) در این زندان آتشسوزی و تیراندازی مرگباری اتفاق افتاد که تاکنون دلیل اصلی آن مشخص نیست. قوه قضائیه ایران کشتهشدن هشت نفر در این اتفاق را تایید کرده است.
این سازمان جهانی گفته مقامات ایرانی زندانیان را مسئول آتشسوزی در این زندان میدانند، اما شواهد جمعآوری شده توسط عفو بین الملل نگرانیهای جدی را ایجاد کرده که نشان میدهد مقامات به دنبال توجیه سرکوب خونین زندانیان تحت عنوان مبارزه با آتش و جلوگیری از فرار زندانیان بودهاند.
در بیانیه این سازمان آمده: «برخورد خودسر و توهینآمیز نیروهای امنیتی و مسئولان زندان علیه زندانیانی که در داخل دیوارهای زندان در حال آتشسوزی محبوس شده بودند و فرصتی برای فرار نداشتند، شواهد بیشتری از وحشیگری شدید مقامات ایران برای سرکوب مخالفان ارائه می دهد.»
عفو بینالملل خواستار پاسخی محکم از سوی جامعه بینالمللی به این مسئله شده است و خواستار برگزاری یک نشست ویژه در مورد ایران از سوی شورای حقوق بشر سازمان ملل شده است.
قوه قضاییه ایران که استقلال سیاسی ندارد دیروز جانباختن هشت نفر را در زندان اوین تایید کرده و گفته بود هویت آنها را بعدا اعلام میکند. بنا بر گزارشها و گفتههای شاهدان آمار کشتهشدگان میتواند بسیار بیشتر از آمارهای حکومتی باشد.
به گفته جواد کریمی قدوسی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، «سه چهار نفر در راه پله در جریان دود قرار گرفتند و دو نفر که در حال پریدن از دیوار بودند مورد اصابت قرار میگیرند.»
هنوز روشن نیست شنبهشب در زندان اوین چه اتفاقی افتاده است. روایت حکومتی آن را «درگیری» زندانیان مالی و سرقت و «جنایت معدودی از عوامل دشمن» میخواند اما معلوم نیست چرا در این زندان، تیراندازی، انفجار و آتشسوزی رخ داده است.
مخالفان حکومت میگویند عنوان کردن «درگیری میان زندانیان مالی و سرقت» تلاشی است از سوی جمهوری اسلامی برای «کرامتزدایی» از قربانیان این واقعه که نباید مانع از دادخواهی نهادهای بینالمللی برای پاسخگو کردن تهران شود.
ویدئوهای منتشر شده، گزارشهای مختلف و روایت شاهدان تردیدهای بسیار جدی در صحت روایت حکومتی مطرح میکنند.
پس از شروع اعتراضهای گسترده، دستکم در سه زندان ناآرامیهای جدی رخ داده است. جز اوین، در زندان لاکان رشت و زندان اشنویه.
در زندان قزلحصار هم ناآرامیهایی گزارش شد اما قوه قضاییه دیروز آن را تکذیب کرد.
بیشتر بخوانید