بر اساس گزارش سازمان حقوق بشری ههنگاو، دادگاه انقلاب ارومیه دو تن را در ارتباط با حقوق جامعه «الجیبیتی» -اقلیتهای جنسی و جنسیتی- و به دلیل آنچه که ترویج همجنسگرایی خوانده شده، به اعدام محکوم کرد.
این دو نفر، زهرا صدیقیهمدانی فعال حقوق ال جی بی تی معروف به ساره ۳۱ ساله و الهام چوبدار ۲۴ ساله، هستند که هر دو اهل آذربایجان غربی هستند.
آنها یکشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۰ در دادسرای عمومی ارومیه به «فساد فیالارض» از طریق «ترویج» همجنسگرایی و«ترویج مسیحیت» و «ارتباط با رسانههای معاند جمهوری اسلامی» متهم شده بودند.
سازمان ههنگاو میگوید: «زهرا صدیقی همدانی ۳۱ ساله اهل نقده و معروف به ساره به همراه الهام چوبدار، ۲۴ ساله اهل ارومیه از فعالین جامعه الجیبیتی در ایران در یک پرونده مشترک به اتهام فساد فیالارض به دلیل تروج همجنسگرایی به اعدام محکوم شدند.»
سازمان «شش رنگ» (شبکه لزبینها و ترنسجندرهای ایرانی) درباره خانم صدیقی (ساره) گزارش داد که ماموران اطلاعات سپاه پاسداران، ساره را در ۵ آبان سال گذشته در نزدیکی مرز ایران و ترکیه دستگیر کردند و «۵۳ روز تحت بازجوییهای شدید همراه با آزار و اذیت، تهدید به اعدام و توهین به هویت و ظاهرش قرار گرفت.»
این سازمان، ویدیویی از ساره منتشر کرد که ساره را با حالی نامساعد نشان میداد. در آن ویدیو، ساره میگوید که در عراق دستگیر و بیش از بیست روز زندانی شده است.
او گفته پس از آزادی با قرار کفالت، به قصد رفتن به ترکیه به ایران رفته است و ممکن است هنگام خروج از مرز به سمت ترکیه دستگیر شود. مشخص نیست ساره چگونه به ایران منتقل شده و این ویدیو در چه شرایطی ضبط شده است.
سپس تلویزیون ایران گزارشی از او پخش کرد که در آن آمنه سادات ذبیحپور، گزارشگر این تلویزیون، ساره را به «تشکیل باند قاچاق دختران» متهم کرد. اما سازمان عفو بینالملل میگوید که این اتهامات «ساختگی و بی اساس» است.
سازمان عفو بینالملل با ابراز نگرانی نسبت به این پرونده خواهان آزادی فوری ساره شده بود.
سال گذشته، بیبیسی فارسی از او گزارشی تهیه کرد.
اظهارنظر مقامات ایران
دیدگاه و استفاده واژگانی مقامات ارشد ایران درباره همجنسگرایان همواره با انتقاد فعالان و کنشگران حقوق اقلیتها روبرو بوده است.
آیتالله خامنهای رهبر ایران پیشتر در سخنانی با اشاره به همجنسگرایان آن را «شرمآور» توصیف کرده بود.
ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران، هم اخیرا در هفتمین اجلاس مجمع عمومی جهانی اهل بیت، درباره اقلیت جنسی و جنسیتی عنوان «همجنسبازی» را بکار برد.
آقای رئیسی گفت: «جاهلیت مدرن، امروز همان جاهلیت قدیم است … زشتترین اخلاق را به عنوان شاخص تمدن در جهان معرفی میکند؛ و اگر میخواهد کشوری را متمدن معرفی کند، با یک شاخص اخلاقی بسیار پست و زشت معرفی میکند: همجنسبازی.»
او در همین رابطه افزود: «این چقدر زشتی و پلیدی است در عالم که زشتترین کار به عنوان شاخص تمدن معرفی میشود در عالم.»
چند سال پیش هم محمود احمدینژاد، رئیسجمهور پیشین در جمع دانشجویان دانشگاه کلمبیا ازعنوان «همجنسباز» برای اقلیتهای جنسی استفاده کرده بود.
آقای احمدینژاد در سپتامبر سال ۲۰۰۷ در سفری که به نیویورک داشت، در پاسخ به سوالی در مورد تضییع حقوق همجنسگرایان و زنان در ایران گفت که در ایران همجنسگرا وجود ندارد و زنان نیز از آزادی کامل برخوردارند. این اظهارات او با خنده حضار روبرو شد.
محمد خاتمی، رئیس جمهور اسبق ایران نیز چند سال پیش در سخنانی در آمریکا گفته بود که در «همه ادیان و در همه نظامها مجازات وجود دارد» و افزوده بود که «مجازات به خودی خود خشونت نیست». او افزوده بود که «مجازات درواقع خود درمان یک نوع خشونت و انحراف» در جامع است که «اگر هم نباشد اصلا جامعه نمیتواند استقرار پیدا کند.» او گفت که در اسلام «لواط» جرم است و «جرم هم مجازات دارد.»
وضعیت اقلیتهای جنسی در ایران
جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در ایران در گزارش آخرش در اسفند سال ۹۹ برای اولین بار گفت ایران از «شکنجهدرمانی» برای اقلیتهای جنسی استفاده می کند.
شکنجهدرمانی شامل روشهایی مانند دادن «شوک الکتریکی» و «تزریق اجباری هورمون یا تجویر داروهای قوی روانی» به کودکان همجنسگرا، دوجنسگرا و تراجنسی است.
حکم همجنسگرایی در ایران بنا به منابع فقهی-حکومتی اعدام است اما از شماراعدام همجنسگراها در ایران آمار دقیقی در دست نیست.
تنها ۴ کشور در دنیا هستند که برای همجنسگرایی حکم اعدام صادر می کنند: ایران، عربستان سعودی، یمن و سودان. داعش هم زمانی که در عراق و سوریه در مسند قدرت بود همجسنگراها را اعدام میکرد.