«قانون مهسا» در مجلس نمایندگان آمریکا تصویب شد، تصویب قطعنامه در محکومیت سرکوب بهاییان در ایران

«قانون مهسا» در مجلس نمایندگان آمریکا تصویب شد، تصویب قطعنامه در محکومیت سرکوب بهاییان در ایران

چندرسانه ای نقض حقوق بشر

مجلس نمایندگان آمریکا در اقدامی فراجناحی با ۴۱۰ رای موافق در مقابل سه رای مخالف «قانون مهسا» را تصویب کرده است. تبدیل این مصوبه به قانون به اقدام مشابه در مجلس سنا نیاز دارد و بعد از آن باید به امضای جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، برسد. بجز این قطعنامه‌ای هم در محکوم کردن آزار و سرکوب بهاییان در مجلس نمایندگان آمریکا به اتفاق آرا به تصویب رسید.

طرح موسوم به قانون مهسا دولت آمریکا را ملزم می‌کند علی خامنه‌ای و ابراهیم رییسی، رهبر و رییس دولت جمهوری اسلامی ایران را به خاطر نقض حقوق بشر تحریم کند.

علاوه بر آن، این طرح خواستار تحریم نهاد رهبری، نهاد ریاست جمهوری، مقام‌های منصوب رهبر ایران و شبکه بنیادها و شرکت‌های تحت نظر او می‌شود.

این طرح در ماه آوریل گذشته در کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان تصویب شده بود.

در صورت تصویب نهایی قانون مهسا، جو بایدن موظف خواهد بود ظرف ۹۰ روز در این باره به کنگره آمریکا پاسخ دهد و هر سال هم درباره دلایل تمدید یا عدم تمدید این تحریم‌ها به نمایندگان کنگره توضیح دهد.

مایکل مکال، رئیس کمیته روابط خارجی از حزب جمهوری‌خواه، با اشاره به کشته شدن مهسا امینی در این جلسه گفت: «ایران مرتکب نقض بی‌رحمانه حقوق بشر شده است. این رژیم مخالفان را خاموش و حقیقت را سرکوب می‌کند و آنها که جرات مخالفت دارند خطر عواقب شدید آن از جمله مرگ را به جان می‌خرند.»

او افزود که جامعه جهانی در واداشتن «سرکوبگران مردم ایران» برای پایان دادن به این بدرفتاری‌ها ناکام مانده و به این ترتیب مردم ایران را مایوس کرده است.

محکوم کردن آزار و سرکوب بهاییان در ایران

مجلس نمایندگان آمریکا قطعنامه شماره ۴۹۲ با موضوع «محکومیت اقدامات دولت ایران در آزار و اذیت اقلیت بهائی و تداوم نقض میثاق‌های بین‌المللی حقوق بشر توسط این دولت» را هم سه‌شنبه تصویب کرد.

این قطعنامه که توسط یک گروه دوحزبی در مجلس نمایندگان تدوین و ارائه شده بود شیوه‌های مختلف آزار و اذیت و سرکوب بهانیان ایران از سال ۱۹۷۹ را مستند کرده و خواستار پایان این قبیل اقدامات شده است.

قطعنامه شماره ۴۹۲ همچنین از رئیس جمهوری و وزیر خارجه ایالات متحده می‌خواهد «تداوم نقض حقوق بشر توسط دولت ایران را محکوم کنند و خواستار آزادی فوری زندانیانی شوند که صرفا به دلیل باورهای دینی خود زندانی هستند.»

این قطعنامه بر اعمال تحریم «علیه مقام‌های دولت ایران و سایر افرادی که مستقیما مسئول نقض جدی حقوق بشر، از جمله علیه جامعه بهائی هستند» تاکید دارد.

نشریه مورنینگ استار در گزارشی در این مورد می‌افزاید که در یک دوره سه ماهه در سال گذشته، موارد آزار، اذیت و شکنجه بهائیان ایران افزایشی قابل توجه یافت و در جریان آن «بیش از ۳۰۰ مورد یورش به محل زندگی و کسب و کار، و اقدام به دستگیری، محاکمه، محکومیت، مصادره اموال و محرومیت از تحصیلات عالی» علیه بهائیان گزارش شد.

براساس این گزارش‌ها، این روند در هفته‌‌های اخیر ادامه داشته و تقریبا ۶۰ بهایی دستگیر یا زندانی شده‌اند، به ۲۶ نفر محکومیت از جمله محکومیت حبس داده شده و کسب و کار ۵۹ نفر از بهاییان توسط مقامات حکومتی مهر و موم شده است.

این نشریه نوشته است که «در یک اقدام به ویژه شقاوت‌آمیز، مقامات شهر تهران مانع از آن می‌شود که بهائیان عزیزان خود را در قبرستان بهاییان در نزدیکی خاوران به خاک سپارند و ماموران اطلاعاتی به اجبار درگذشتگان بهائی را در گورستان خاوران، محل دفن صدها قربانی اعدام‌های دهه ۱۹۸۰، دفن می‌کنند.

این قطعنامه روز ۱۸ ژوئن ۲۰۲۳ چهلمین سالگرد اعدام ۱۰ زن بهایی در شیراز را هم یادآور می‌شود که اکثر آنان در سنین بیست سالگی بودند و جوان‌ترین آنان تنها ۱۷ سال داشت.

کنگره

منبع تصویر،GETTY IMAGES

«قانون مهسا» چیست؟

این قانون در آستانه کشته شدن مهسا ژینا امینی، شهروند ۲۲ ساله ایرانی در جریان بازداشت توسط گشت ارشاد تصویب شد.

خانم امینی شهریور سال گذشته زمانی که از سقز به تهران سفر کرده بود توسط گشت ارشاد بازداشت شد. او فورا به کما رفت و جان باخت که به باور بسیاری در اثر ضربات ماموران بود. گشت ارشاد تکذیب می‌کند که ماموران با باتون به سر او زده‌اند و سر او را به بدنه خودروی خود کوبیده‌اند.

مرگ خانم امینی به اعتراضات گسترده دامن زد که برای چندین ماه ادامه داشت و طی آن معترضان خواستار پایان حکومت جمهوری اسلامی شدند.

حکومت ایران فورا با نیروی مرگبار به سرکوب معترضان پرداخت. به گزارش سازمان‌های حقوق بشر حدود ۵۰۰ نفر در جریان اعتراضات کشته، صدها نفر دیگر زخمی و هزاران نفر بازداشت شدند.این طرح در مجلس نمایندگان که تحت کنترل جمهوری‌خواهان است درحالی تصویب می شود که یک روز پیش خبرگزاری آسوشیتدپرس خبر داده بود وزیرخارجه آمریکا اواخر هفته پیش دستوری را امضا کرد که مطابق آن بانک‌ها برای انتقال ۶ میلیارد دلار پول‌های ایران از کره‌جنوبی، از اعمال تحریم‌های هسته‌ای ایران معاف خواهند شد.

به نوشته آسوشیتدپرس آنتونی بلینکن این دستور را یک ماه پس از انتشار خبر جدی شدن توافق مبادله زندانیان میان تهران و واشنگتن امضاء کرده است. دولت آمریکا تازه در روز دوشنبه کنگره را رسما از دست زدن به این توافق مطلع کرد.

جزییات توافق میان ایران و آمریکا برای تبادل زندانیان با واکنش منفی جمهوری خواهان روبرو شده است.

دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا، روز سه‌شنبه در پستی در شبکه اجتماعی خود «تروت سوشیال» برای این توافق به جو بایدن حمله کرد و گفت که این «بدعت وحشتناکی» ایجاد می‌کند.

مایکل مکال هم گفت هرچند او از آزادی «گروگان‌ها» خوشحال است، اما این توافق بدعتی بد به جا می‌گذارد.

او گفت تسهیل انتقال این شش میلیارد دلار به «بزرگترین حامی دولتی تروریسم در جهان، انگیزه زیادی برای دشمنان آمریکا ایجاد می‌کند تا در آینده دست به گروگان‌گیری بزنند.»

به گزارش شبکه ان‌بی‌سی آدرین واتسون، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، در بیانیه‌ای گفت: «این به هیچ وجه پرداخت پول نیست. اینها دلارهای آمریکا نیست. اینها دلارهای مالیات دهندگان نیست، اینها دلارهای ایران است که دولت قبلی اجازه داده بود آن را در بیاورند.»

او به فروش نفت ایران در زمان دولت ترامپ به کشورهایی مثل هند و ترکیه اشاره داشت.

آمریکا قبلا گفته است که این پول مستقیما تحویل ایران نمی‌شود، بلکه به حساب‌هایی محدود در قطر ریخته خواهد شد و آمریکا بر نحوه و زمان استفاده از آنها نظارت خواهد داشت.

قطر مسئول نظارت بر خرج کردن این پول است تا صرف خرید غذا و دارو شود بدون اینکه تحریم‌های آمریکا شکسته شوند. پول خرید، مستقیم از بانک‌های قطر پرداخت می‌شود.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها